top of page
IMG_5652.JPG.jpg

Werken met Glas

"Werken met glas is spelen met kleur en licht"

Wie ben ik
DSC06944.JPG

Ik ben Shirley Kwakernaak.

Gespecialiseerd in de Tiffany glas-in-lood techniek, glas-versmelting (glass-fusing), werken met vitrigraph, sandcasting en brandschilderen. Ik ontwerp fantasievolle  glas 

objecten voor huis en tuin.

30 jaar geleden is mijn passie voor glas ontstaan bij het zien van de glas-lampen van Tiffany.

Sindsdien heb ik bij vele glaskunstenaars, lessen, coaching en workshops gevolgd.

Les gehad van de wereldberoemde glas kunstenaar Narcissus Quagliata.  Maar ook de workshops van  Ellen Prinsen, Steef Hendriks, Glasacademie Colorito en Lisa di Campli, waren zeer inspirerend.

Ik maak,  veelal naar eigen ontwerp, voorzetramen, lampen, raamhangers, tuinobjecten en sieraden. 

Ik werk hoofdzakelijk met Amerikaans handgemaakt glas. Dit speciale glas heeft als eigenschap dat het bij lichtinval de mooiste kleurschakeringen toont, waardoor het mogelijk wordt om als het ware te "schilderen" met glas.

Ook maak ik gebruik van speciale glasovens. Hier in kunnen de glas creaties verhit worden tot wel 1000 graden Celsius, waardoor het glas samen smelt (fusing). 

Voor meer afbeeldingen van mijn glaskunst klik hier

Voor meer informatie over de workshops klik hier.

Tiffany Glas en Lood
IMG_0369.jpg

Wat is Tiffany

 

Louis Comfort Tiffany (New York, 18 februari 1848 – New York, 17 januari 1933) was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper. Hij is met name bekend door zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-decostijl.

Het prachtige glas wat hij ontwikkelde, is wereld beroemd en  wordt tot op heden nog wereldwijd gebruikt.

De techniek:

Bij de Tiffany glas-in-lood techniek worden stukjes glas omwonden met koperfolie en daarna aan elkaar gesoldeerd. Dit geeft de mogelijkheid om heel gedetailleerd en zelfs in 3D te werken. Het resulteert in een prachtig kleurenspel van licht in lampen en ramen. Ook gebrandschilderd glas of versmolten glas kan in de Tiffany glas-in-lood stijl verwerkt worden.

Tijdens de lessen en workshops heeft u de keuzen met Tiffany glas of Glass fusion te werken.

Voor meer informatie over de workshops klikt hier

Glass-fusion
DSC_0739.jpeg

Wat is Glass-fusing?

Glass-fusing is een techniek waarbij glas versmolten wordt in een oven (Fuse).

Prachtig handgemaakt glas dat speciaal voor deze techniek ontwikkeld is, wordt versmolten in een oven tot schalen, vazen, lampen, schilderijen, sculpturen, grafornamenten, sieraden etc etc. 

Fascinerend en divers werk. Om de juiste kleuren en vormen te krijgen, moet er een goed stookprogramma uitgewerkt worden. Dikte, grootte, gewenste vorm en het uitzettingscoëfficiënt van het glas vragen naar juiste smelt en stollingstemperaturen, die ingesteld kunnen worden in de computer van de oven. Een eenvoudig werkstuk van 6 mm dikte gaat gemiddeld 24 uur in de oven. Hoe groter of dikker het glaskunstwerk is, hoe langer het in de oven moet blijven, soms wel 60 uur of langer. Geduld is een schone zaak, zeker bij glass-fusing. Als het koelingprocess te snel gaat, bijvoorbeeld door het te vroeg openen van de oven, kan het glas meteen uit elkaar barsten. Maar meestal is het resultaat een aangename verrassing in kleur en vorm.

Glass-fusing kan gedaan worden door jong en oud. 

Tijdens de lessen en workshops heeft u de keuzen met Tiffany glas of Glass fusion te werken.

Voor meer informatie over de workshops klikt hier

bottom of page